Islamitische begrafenis

Islamitische begrafenis

Er wonen ruim een miljoen moslims in Nederland. Net als anderen, hebben moslims ook begeleiding en zorg nodig bij overlijden, wassen, afscheid, opbaren, begraven en nazorg. Om ook voor de bekeerde moslims, die tot de islam behoren tot steun te kunnen zijn, beschikt Taharah over ervaren uitvaartverzorgers die op de hoogte zijn van de voorschriften en rituelen bij een islamitische uitvaart.

Voor de meeste moslims is niet altijd duidelijk wat de mogelijkheden zijn bij het (her)begraven in Nederland.

Islamitische begrafenis

De Nederlandse wet

A. Het tijdstip van begraven:

In de Wet op de Lijkbezorging  is vastgelegd dat een begrafenis of crematie niet binnen 36 uur na het overlijden mag worden uitgevoerd. Veel mensen weten echter niet dat het mogelijk is om hiervan af te wijken. Wij weten dat binnen de islam de overledene zo snel mogelijk moet worden begraven, het liefst binnen 24 uur.

Taharah uitvaartzorg zal dan ook direct na de melding van het overlijden de nodige papieren in orde maken en bij de Officier van Justitie verlof aanvragen om de begrafenis zo spoedig mogelijk te laten uitvoeren. Vervolgens gaat zij de aangifte doen bij de Burgerlijke Stand voor het verkrijgen van het verlof tot begraven.

B. Eeuwigdurende grafrust

In Almere is een eigen islamitische begraafplaats (Raza-ul-Mawa) met zo’n duizend graven. Deze begraafplaats is in eigendom en eigen beheer van de stichting Almeerse Moslims AR-Raza. Er wordt hard gewerkt aan de uitbreiding van deze begraafplaats. De graven worden afgekocht door families en voldoen aan de eis van eeuwigdurende grafrust. Eeuwigdurend betekent in dit geval tot Yaum-e-Qajamat. Uiteraard komt er in elk graf niet meer dan één persoon.

Maar ook verder in het land zijn er steeds meer begraafplaatsen die een gedeelte van hun grond reserveren voor islamitische graven. Dat zijn dus geen eigen begraafplaatsen, maar gemeentelijke of kerkelijke begraafplaatsen die ruimte afstaan. Eeuwigdurende grafrust is ook hier te verkrijgen, maar alleen via huur. Het graf dient een zogenaamd eigen graf te zijn of een particulier graf, in ieder geval géén algemeen graf.

De eerste huurperiode zal twintig jaar bedragen, vervolgens kan men deze huurtermijn verlengen met telkens tien jaar. Elke tien jaar zal er dus betaald moeten worden en men moet tijdig aangeven dat men wilt verlengen. Dit is de verantwoording van de rechthebbende, familie of nabestaanden.

0
Uitvaarten

100+ Islamitische uitvaarten
verzorgd

0
Binnen 24 uur

Begrafenis binnen 24 uur gerealiseerd

0%
Ontzorging

100% ontzorging